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Radio Module Checklist

Question See 
Note         Check

1. Is the device a radio module? 1 Yes No*

2. Does the module have a CE Mark? 2 Yes No*

3. Do you have a copy of the DoC 3 Yes No*

4. Are the standards listed and current? 4 Yes No*

5. Do you have a copy of the test reports? 5 Yes No*

6. Have you changed the module in a way that may aff ect compliance? 6 No Yes*

7. Does the module have a host-mounted antenna? 7 No Yes*

8. Are you using the module in the temperature range covered by the existing compliance evidence? 8 Yes No*

9. Is the radio module co-located and capable of simultaneous transmission with another transmitter? 9 No Yes*

10. Is the equipment portable, body worn or used against the head? 10 No Yes*

*If you have any answers in this column then you may have some additional considerations 

Note 1: Is the device a module or a chipset?

There is a deal of confusion between the defi nitions of modules and chipsets. For this document a module comprises an RF 
chipset and all peripheral circuitry (Voltage Reg, IO Buff ers, Oscillator, Integrated Antenna or Antenna port) on a PCB that can 
be installed into an end product to provide radio functionality.

Yes Go to question 2.

No If the device is a chipset then an assessment against the relevant Article 3.2 requirements will be required.
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Note 2: Does the module have a CE Mark?

The CE Mark looks like the image on the left, and should not be confused with similar markings like the China Export mark (right). 
If the device does not have a CE Mark there is no compliance for you to carry forward, and you must re-test the product.

Note 3: Do you have a copy of the Declaration of Conformity?
Manufacturers of modules are required to sign a Declaration of Conformity before CE Marking the device and placing it onto the 
market or putting it into service. They should provide this to you at point of sale, and are required to provide it on request.

Note 4: Are the standards listed on the DoC current on the RED Official Journal (2014/53/EU)?
The DoC should list the standard(s) the module was assessed against. You should check that these are the correct standards,  
and that they are in date. You can check these on the RED Official Journal (2014/53/EU).

Note 5: Do you have a copy of the test report?
Ideally you should obtain copies of the test reports to all of the listed standards. While the manufacturer is not obliged to 
provide them, if they fail to do so on request it does raise the question of whether the testing has been done correctly, or at all. 
If you cannot obtain these reports and continue to sign your DoC, you would be doing so with little evidence to back up your 
presumption of conformity.

Yes Go to question 3.

No If the device does not have a CE Mark then you will need to ascertain the level of compliance that the module carries and if it is not 
sufficient then you will need to take steps to ensure that your end product is compliant against all applicable requirements.

Yes Go to question 4.

No Obtain a copy of the DoC from the module manufacturer. They are obliged to provide it on request.

Standards are listed on 
the OJ and in date

If the standards are listed in the Official Journal then they can be used to claim ‘Presumption of Conformity’. Go to 
question 5.

Standards are not 
listed on the OJ

If the standards are not listed in the Official Journal then additional work may be required to bring the compliance up 
to date.

Yes If you have a copy of the test reports then you have tangible evidence to substantiate your claim of compliance. Go to question 6.

No If you do not have a copy of the test reports then you have no evidence to substantiate a claim of compliance.
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Note 6: Have you changed the module in a way that may affect the module’s compliance?
If you have made any changes to the module then you may not be able to carry forward the compliance of the module. Common 
alterations involve a change of antenna or frequency allocation.

Note 7: Does the module use a host-mounted antenna?
Occasionally modules will not have a built-in antenna, but will have an antenna connector instead. Often in the case of cellular 
radios the antenna is host-mounted, and not mounted on the module. In this case there will be some modification to the RF chain, 
usually in the form of a small PCB trace between the module and the host-mounted antenna connector. This can compromise the 
compliance, and so limited ‘verification’ testing will be required.

Note 8: Are you using the module in the temperature range covered by the existing compliance evidence?
The test reports will have a designated temperature range outside of which the radio is not shown to be compliant. For use outside 
this range further testing will be required.

Note 9: Is the radio module co-located and capable of simultaneous transmission with another transmitter?
For products with multiple radios that are capable of simultaneous transmission there is a requirement for an intermodulation 
investigation in accordance with ETSI TR 102 070-2 to ensure there are no spurious emissions caused by the interaction of 
these transmitters.

Note 10: Is the equipment portable, body worn or used against the head?
Equipment that is body-worn, handheld, or used against the body will require an RF Exposure evaluation and possibly  
an SAR assessment.
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Yes If you have modified the module in a way that could affect its compliance then it is your responsibility to assess the impact  
of the modification on the module.

No Go to question 7.

Yes It may be prudent to perform some Radiated Spurious Emissions Testing to verify that the installation to the host-mounted 
antenna has not affected the compliance.

No Go to question 8.

Yes Go to question 9.

No Additional temperature testing may be required depending on the applicable Harmonized Standard.

Yes SAR needs to be considered for the end product.

No RF Exposure needs to be considered for the end product.

Yes It is the manufacturer’s responsibility to ensure that there are no spurious emissions present in multi-radio equipment that cannot 
be attributed to a single transmitter, ie. those that are only present when the transmitters are simultaneously transmitting.

No Go to question 10.
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**If you have any answers in this column then you may have some additional considerations 

Note 10: Does the module have an FCC ID / IC ID?
In order to be a certified module, that device must bear an FCC / IC ID. All certified modules, (ie. those with an FCC ID) are 
subject to meeting very specific guidelines. These guidelines are available from the FCC website: Transmitter Module Equipment 
Authorization Guide 996369 D01. In order to have full modular approval a radio module must meet with the eight specific 
requirements. Full modular approval will also be specified on the Grant.

Note 11: Has the module been installed in accordance with the Grant conditions?
Each radio module comes with a ‘Grant of Equipment Authorization’ on which there are specific requirements that need to be 
maintained in order for the integrator to carry forward the existing certification. If the conditions are met then the end product 
may be labelled with ‘this device contains FCC ID (that of the radio module)’. If the conditions are breached then additional testing 
and certification filing will be required.

To view the ‘Grant of Equipment Authorization’, enter the FCC ID on the module into the FCC OET Authorization Search tool. A 
list of certifications will be displayed – click on the relevant ‘tick’ in the ‘Display Grant’ column to display the ‘Grant of Equipment 
Authorization’ for the module.

Common deviations from the Grant conditions:

†If you have any answers in this column then you may have some additional considerations 

Question See 
Note         Check

1a.	Does the module have an FCC ID / IC ID?
1b.	Does the module have full modular approval?

10
10

Yes
Yes

No**
No**

2.	 Has the module been installed in accordance with the Grant conditions? 11 Yes No**

FCC ID:

IC ID:

Notes:

Question         Check

1.	 Change of antenna to one not covered in the Grant No Yes†

2.	 EUT to be co-located with another transmitter No Yes†

3.	 EUT to be used closer to the body than specified in the Grant No Yes†

4.	 EUT to be used as portable when grant only covers fixed usage etc. No Yes†
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